streda 29. februára 2012

Recenzia: Hannah Harrington - Saving June

Anotácia:

Anotácia je môj zúfalý preklad oficiálnej anotácie z Goodreads. Pravdepodobne je dosť katastrofálna, ale je to to najlepšie čo som zo seba dostala. :D

Keba počkala menej ako dva týždne, bola by June, ktorá umrela v júni. Ale myslím, že to moja sestra nezvážila. 

Staršia sestra Harper Scottovej  bola vždy tá perfektná, takže keď sa June zabije týždeň pred maturitou, šestnásťročná Harper je zničená. 

Keď sa jej rozvádzajúci rodičia rozhodnú rozdeliť si popol jej sestry, Harper berie situáciu do svojich rúk. Ukradne popol a cestuje krížom krajinou s najlepšou priateľkou, na miesto, na ktoré June vždy snívala ísť. Kalifornia. 
Pridajte si Jakea Tolana. Je to chlapec so zlým vplyvom, klasickou rockovou závislosťou a nemá nič spoločne s Harperinou staršou sestrou. Ale má s June spojenie, a keď sa rozhodne k nim pridať, Harper je dostatočne zúfalá, aby mu to dovolila. S jeho striedavo očarujúcim a neznesiteľným správaním, môže byť presne to čo Harper potrebuje. 
Až na to, že June nebola jediná čo niečo skrývala. Jake skrýva tajomstvo, ktoré má silu prevrátiť Harperin život naruby.

Moje pocity:
Saving June je kniha. O pocitoch. Rozhodnutiach. Vzťahoch. Priateľstve. Smútku. Zrade. A aj láske. Láske k hudbe. K rodine. Sestre. Priateľom. O láske v tých najrôznejších podobách. 
Saving June je o ľuďoch. O tom, že všetci naokolo sme len ľudia. Ľudia ktorí cítia. Ľudia ktorí túžia.


Dej:
Harperina sestra sa zabije. Čo je minimálne neočakávané. Prečo by sa preboha vždy dokonalá, múdra, milá, pekná... Proste tá lepšia zo sestier Scottových, mala zabiť?  Týždeň pred maturitou, týždeň pred tým ako sa mal jej život skutočne začať? 
Harper je zničená. Stratila sestru. Sestru ktorú milovala. Cíti sa, akoby jej kus z nej chýbal, lebo June tu už viac nie je. Cíti strašnú zodpovednosť, lebo všetci od nej teraz očakávajú, že aspoň čiastočne prevezme úlohu jej sestry. Že začne byť zodpovedná. Z každej strany je pritlačená k múru iným spôsobom, inými osobami. 
Keď si po dostatočnom vytriezvení uvedomí, že jej rodičia sú kvôli celému tomu rozvodu tak mimo, že ich napadne si rozdeliť popol jej sestry, je naštvaná a rozhodne sa, že to jediné čo môže pre June urobiť - a čo, ako dúfa, ju aspoň čiastočne zbaví toho hnusného pocitu viny, že si nič nevšimla, - je vziať ju do Kalifornie. 
Kalifornia - slnko, piesok, pláže, more, palmy. 
Miesto, kde chcela ísť June študovať. 
A kto je najlepší parťák na takúto cestu cez celú krajinu? Najlepší priateľ. 
Keď Harper a Laney začnú riešiť, kde zoženú auto na cestu cez pol USA, na scéne sa objaví Jacob Tolan. 
Hnusný, arogantný a tajomný rockový šialenec, ktorý poznal jej sestru a chce ísť s nimi. 

A tak sa traja úplne odlišný ľudia nasúkajú do jedného auto, aby precestovali krajinu, len kvôli jednému účelu. 

Zhrnutie:

Na prvý pohľad celkom jednoduchá dejová línia. A skutočne, nebudem vám klamať, ak hľadáte akciu a neviem akú zápletku, radšej sa tejto knihe vyhnite.  

Po tom čo prečítate prvých 50 strán, kde máte na každom druhom riadku chuť knihu proste zatvoriť a otvoriť ju inokedy, kniha naberá na hĺbke. 
Prvých 50 strán, sa rieši len to, že Harper má dosť všetkých naokolo, že jej všetko lezie na nervy, prvých 50 strán by ste ani nepovedali, že jej zomrela sestra, lebo je to proste plytké. S veľkým P. Minimálne mne to také prišlo. 
A potom príde emočné tornádo.  
Kniha vás prinúti smiať sa pomedzi slzy. Nechá vás bez slov. Naservíruje vám pár krásnych momentov, len aby to potom mohlo byť všetko ešte horšie. 

Štýl akým je to napísané... Hannah Harrington vie skvele vyjadriť každú jednu emóciu. Budete prežívať všetko. 

O čom táto kniha je, to vám nepovie žiadna anotácia, ani nijaká recenzia. To si musíte prečítať. Ono sa to totižto ani poriadne nedá vyjadriť.
Celá kniha je preplnená emóciami. Takže ak hľadáte niečo na večer a ste dostatočne masochistický, že máte chuť prežívať všetko - fakt všetko - s hlavnou hrdinkou, tak Saving June je ideálna voľba.

A taká moja rada: nekúskujte si to veľmi. Aj keď sa vám to možno bude chcieť na tom začiatku zatvárať - opakovane, - vydržte, prečítajte to, lebo to čo príde potom, to je proste úžasné. 

Pre mňa 5 hviezdičiek. :)


3 komentáre:

  1. pekná recenzia a kniha vyzerá naozaj zaujímavo :) ešte som ju nečítala, ale ak sa k nej dostanem, určite skúsim :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Diki. :) Tá kniha je taká iná, ako všetko ostatné čo dnes vychádza. Proste je to iné. Iné a dobré. :)

      Odstrániť
  2. Vyzerá to fakt dobre, tuším si to v lete prečítam.

    OdpovedaťOdstrániť