piatok 19. júla 2013

Recenzia: Alex Scarrow - Jazdci časom: Dni predátorov

Pamätáte si ešte na Maddy, Sal a Liama? Trojica mladých ľudí, ktorí boli naverbovaní, aby ochránili dejiny, si ešte nestihla poriadne vydýchnuť od ich predošlej misie a už znova má plné ruky práce. Náhoda je blbec, a tak to v tejto knihe hodí Liama a podpornú jednotku do Texaského pralesa 65 miliónov rokov dozadu. Aby zabránili kontaminácii, ktorá by vyústila do úplne odlišného vývoja našej planéty, musia čo najskôr vymyslieť spôsob, ako kontaktovať základňu v roku 2001, no to sa veľmi rýchlo presunie na vedľajšiu koľaj. Pre výletníkov z budúcnosti bude totiž oveľa dôležitejšie prežiť v džungli patriacej dinosaurom, kde možno nie sú ľudia, ktorí tam v prvom rade vôbec nepatria, tie jediné inteligentné tvory.

Nie je to tak dávno, čo vydavateľstvo Slovart prinieslo na slovenské knižné pulty novú sériu, ktorá si u nás veľmi ľahko našla svojich fanúšikov. Po úspešnej Prvej misii teraz prichádzajú Dni predátorov. Kniha plná akcie, tajomstiev a neočakávaných odhalení, ktoré nejednému čitateľovi zdvihnú po dočítaní tlak.

Rovnako ako prvému dielu, ani tejto knihe nemožno uprieť jej kvalitu. Autor rozhodne vie čo robí, a aj keď sa druhej časti série o jazdcoch časom nepodarilo prekonať laťku, ktorá bola nastavená v prvej časti a kniha je kúsoček slabšia ako jej predchodkyňa, záver vás nechá s kopou otázok a vlastných teórií, čo si o tom vlastne máte myslieť a s čím asi tak Alex príde nabudúce.

Aj keď situácia, v ktorej sa tentoraz Liam s podpornou jednotkou ocitol určite nie je na smiech, skôr budete tŕpnuť ako sa z tejto šlamastiky dostanú tentokrát, pretože v dobách veľkých jašterov už ide skutočne všetka sranda bokom, kniha v sebe nesie mnoho humorných situácií a hlášok, o ktoré sa, podobne ako v prvej časti, postarala umelá inteligencia, bez ktorej by bol Liam (a celý svet) v omnoho horšej kaši.

Gradácia v tejto knihe veľmi ľahko spôsobí to, že stránky budete obracať, akoby vás nejaký predátor neúnavne prenasledoval, no vy by ste nemali inú možnosť, len túto knihu prečítať skôr, ako vás dostane. Toto je totiž tiež jedna z tých kníh, ktoré musíte prečítať na jeden šup. Keďže sa v knihe neustále niečo deje a situácia sa každou stranou komplikuje, Dni predátorov sú dielkom na jedno príjemné popoludnie (alebo na prebdenú noc), na konci ktorého vás čaká mierny srdcový infarkt.

Aj keď námet prvej knihy sa mi pozdával viac a vznášajúca sa základňa ideologického vodcu vo mne vzbudila väčší záujem, džungľa plná nebezpečenstiev, ktoré striehnu za každým rohom, ma taktiež dokázala vtiahnuť a prinútiť k tomu, aby som knihu pár hodín nepoložila z rúk. No to zďaleka nebol jediný dôvod, prečo vás kniha pohltí a tak ľahko nepustí. Pomedzi hlavnú dejovú líniu je totiž úplne nenápadne vpletená vedľajšia linka, o ktorej som presvedčená, že v ďalších častiach odhalí ešte mnoho tajomstiev a nejasností, no prinesie aj veľa prekvapivých momentov a zaujímavých situácií.

Ak ste si zamilovali jednotku, táto kniha je pre vás povinnou jazdou, z ktorej na konci vyjdete ako klbko zmätenosti dychtiace po pokračovaní. Napriek tomu, že, ako som už spomínala, prvá časť vo mne zanechala kúsoček lepší pocit, aj druhý knižný počin tejto série ma dostal a ja sa už neviem dočkať pokračovania, pri ktorom sa až bojím, čo zasa autor vymyslí, pretože už teraz sa mu so svojou sériou podarilo dostať medzi moje knižné TOP-ky, a to z nej mám za sebou iba dve časti. 


 a pol


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart. Ak vaše srdce piští po tom, aby sa váš čitateľský duch preniesol do džungle z pred 65 miliónov rokov, Dni predátorov si môžete pár klikmi kúpiť aj na stránkach internetového kníhkupectva ABCknihy.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára