streda 4. februára 2015

Recenzia: Jonathan Stroud - Vreštiace schodisko (Lockwood a spol. #1)

Chýbala vám v poslednej dobe poriadna ducharina? Zimomriavky všade možne, podozrivé nočné zvuky a predstavivosť fungujúca na plné obrátky? Bez obáv Lockwood a spol. sú zaručenou dávkou všetkého vyššie spomínaného. A že už máte trocha viac rokov, a z tejto kategórie ste dávno vyrástli? To je taký malý detail, na ktorý po prvých kapitolách rýchlo zabudnete.

Malé deti sú bytosti s oveľa väčšou schopnosťou vnímať svoje okolie. Všimnú si veci, ktoré dospelí prehliadajú alebo ich len jednoducho vidieť nechcú. Čo Jonathan Stroud vo svojej knihe perfektne využil a postavil na tom celý príbeh. V jeho svete sa totiž od istého času návštevy z druhej strany stali bežnou súčasťou života smrteľníkov. A kto iný, ako deti by boli k takýmto veciam najcitlivejšie? Rôzne agentúry s detskými agentmi, ktoré sa postarajú o váš ničím nerušený spánok a vyženú akokoľvek motivovaného návštevníka, sa po vyskytnutí Problému vyrojili ako huby po daždi. Lockwood a spol. je jednou z týchto agentúr a Vreštiace schodisko je záhada, ktorá im má zachrániť krk.

Zhrnuté pár slovami: vtipné, akčné, strašidelné. Takže presne také, ako by ste očakávali. Ak sa do tejto knihy pustíte s otvorenou mysľou, absenciou predsudkov, a s pekným prístupom, že si chcete nasledujúcich skoro 400 strán užiť a vypnúť, verte mi, že vypnete, knihu si užijete a ako bonus budete mať pár záchvatov smiechu a mrazivý pocit strachu. A ak to budete ako ja čítať v izbe, kde pred necelými troma týždňami niekto zomrel, nuž... Nebolo mi všetko jedno. Mozog si s vašimi predstavami totiž začne robiť čo chce a sranda sa môže začať.

Lockwood, Lucy a George - táto trojica je personálne zloženie jednej z mnohých Londýnskych agentúr. Narozdiel on iných im však chýba akýkoľvek dospelý dozor a poriadne finančné zázemie. Čo im prinesie nemalé problémy a veľkú dávku vzrušenia. Nie všetci totiž majú gule zobrať prípad najstrašidejnejšieho domu v Anglicku. Zúfalá situácia si však žiada zúfalé činy, takže tentokrát im bez srandy pôjde o život.

Príbeh nám rozpráva Lucy, ktorej nadanie je výnimočné aj medzi ostatnými výnimočnými nadaniami. V mojom prípade to však nebola ona, kto mal moju najväčšiu pozornosť. Lockwood ako hlava nášho týmu má toho na pleciah naloženého viac než dosť, no aj napriek tomu a svojmu mladému veku zvláda všetko s neskutočným pokojom a rozvahou, čo sa mi brutálne páčilo. Bola to tá pravá osobnosť, ktorá stojí za nasledovanie. On ťahal nitky a robil tú špinavú prácu v pozadí. Lucy si všímala veci, ktoré ostatným unikli a zachraňovala im zadky. A túto čarovnú trojicu uzatvára George - odľahčenie celého príbehu, trocha nemotorný, večne v knihách, no inak veselá kopa. Už len z tohto popisu je jasné, že tu šlo o profilovanie jak sviňa. Ale vzhľadom na primárne publikum tejto knihy to bolo očakávateľné a dalo sa cez to preniesť. Okrem toho spolu tvorili celok, ktorý fungoval ako hodinky, a na každom z nich vám bude imponovať niečo iné. 

Prvá polovica knihy je ako také pekné pieskovisko, kde si autor chystá všetky podstatné ingrediencie na ďalšie motanie. Nedá sa nič robiť, je to prvý diel, takže nejakému tomu vysvetľovaniu sa vyhnúť nedá, to však vôbec neprekáža, lebo do deja je čitateľ hodený stále celkom nemilosrdne. No a potom to už pôjde samo. Sem tam nejaký tí duchovia, jedna poriadna záhada a štýl písania, ktorý vás bude hnať stále dopredu - to je všetko, čo autor potreboval, aby vašu zvedavosť vyburcoval do nepríčetna a zaistil si vašu pozornosť na niekoľko neprerušených hodín. Druhá polovica naberie už iné grády a bude sa strašiť vo veľkom. Zatiaľ čo prvá časť knihy sa nesie v takom pokojnejšom, pomalšom tempe, záver okolo vás prefrčí, ani nebudete vedieť ako.

Úplne na jednotku je tu zvládnutá gradácia. Napätie, strach, nebezpečenstvo... Všetko sa to pomaly, postupne stupňuje. A rovnako pomaly a postupne sa zamotáva, rozmotáva, znova zamotáva atakďalej, celá tá záhadná časť príbehu. Vyšetrovanie prípadu zamurovaného dievčaťa sa tiahne celým príbehom a pôjde od jedného extrému k druhému, to mi verte. Výsledok možno prekuknete a možno nie, tak či tak to bude viac než zaujímavé.

Slovart svoj skvelý čitateľský vkus prezentuje už dlhšiu dobu a táto kniha nebude výnimkou. Okrem toho sa tu jedná o duchov, čo v knihách príliš často nevidno. Takže sa pripravte na pekný fukot.Palec hore msím dať aj za obálku, ktorá sa fakt vydarila. Ak by som knihe mala niečo vytknúť, tak trocha pomalší šťart a skutočnosť, že sa mi nedostala do rúk skôr.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára